Tipar Offset

offset


SCURTA INTRODUCERE


Daca tiparul digital este destinat tirajelor mici sau medii, ori chiar tipariri unice, in unele cazuri si poate fi executat si pe imprimante mai putin pretentioase, tiparul offset este rezervat pentru productia de mare viteza si tirajele mari si foarte mari, de exemplu pentru ziare, carti, reviste, afise ori ambalaje personalizate. In cazul tiparului offset, masinile de tipar pot fi plane (folosesc coli de hartie) sau rotative (folosesc role de hartie). Tiparul offset este procesul de transfer al cernelii din baterie pe placa, apoi pe cauciuc si de pe acesta, pe coala de hartie, printr-un contact compresiv. Aceasta inseamna ca fisierul electronic este descompus in culorile componente, iar fiecare culoare este imprimata pe un film. De pe film se transfer ape placile tipografice, iar de pe acestea, pe hartie. In ultimii ani, acest flux a fost simplificat de folosirea  CTP-urilor (Computer-To-Plate), adica din calculator direct pe placa. In tiparul offset utilizam sistemul de patru culori, denumit si policromie (abreviat 4+0 – in cazul tiparului pe o singura fata sau 4+4 – in cazul tiparului fata/verso). Policromia este abreviata si dupa initialele culorilor componente – CMYK: C = cyan, M = magenta, Y = yellow, K = key – negru. In afara celor patru culori de baza, tiparul offset mai poate folosi si culori speciale, denumite “spot colors”, standardizate in Pantone. De pilda, verdele fosforescent nu poate fi obtinut din amestecul culorilor de baza, de aceea, daca lucrarea contine asemenea culori, acestea vor fi tiparite separat de CMYK. In afara culorilor clasice, exista si culori cu proprietati aparte: razuibile, termosensibile, perlate. Cu ajutorul acestora se pot efectua tiparituri speciale. Un alt lucru important de amintit din punct de vedere al cromaticii este ca imaginile sunt influentate direct de proprietatile suportului de tiparire: grad de alb, suprafata lucioasa, mata sau gradul de absorbtie. De pilda, cu cat este mai absorbant un suport, cu atat scade contrastul si luminozitatea imaginii tiparite.


SUPORTURI PENTRU TIPAR OFFSET


Hartia OFFSET. Considerat a fi cel mai absorbant suport de tipar, pe hartie offset se poate tipari la negru, policromie, dar si culori speciale. Este recomandata pentru interior de carte.

Hartia Dublu Cretata este un suport des intalnit atat in varianta mata cat si in cea lucioasa, disponibil intr-o gama larga de gramaje. Pe acest suport se pot tipari atat imagini in policromie, cat si culori speciale. Se recomanda folosirea acestui suport in cazul materialelor publicitare.

Carton Dublu Cretat. La fel ca hartia dublu cretata, si cartonul dublu cretat se regaseste in varianta mata sau lucioasa, cu gramaje de pana la 350 gmp. Se foloseste pentru materiale publicitare, coperti de carti si de reviste, cu mentiunea ca pentru a putea plia o coala de carton este necesara biguirea sa.

Cartoane de tip GD sau GT. Sunt cartoane duplex (GD) sau triplex (GT) realizate 100% din materiale reciclabile si sunt recomandate in cazul ambalajelor pentru industria alimentara, non-alimentara si farmaceutica, acolo unde produsul nu intra in contact direct cu ambalajul, dar si pentru materiale publicitare.

Comments are closed.