Desktop Publishing

dtpimg1

Servicii de DTP – Desktop Publishing


 Ce inseamna DTP – Desktop Publishing?

Desktop publishing, abreviat DTP, este o expresie venita din limba engleza, din domeniul tipografiei. Aceasta denumire s-ar putea traduce prin “publicare cu ajutorul calculatorului de tip desktop” si reprezinta, in fapt, procesul de creare si editare (modificare) a unui document cu ajutorul unor programe (software) profesionale, instalate intr-un computer, si care are ca  obiectiv final tiparirea respectivului document.


Tipuri de documente

Exista doua tipuri de documente in desktop publishing (DTP): documente electronice si documente virtuale printabile, destinate tiparului. Asa cum bine intuiti, documentele virtuale printabile vor fi tiparite intr-un final si, prin urmare, vor beneficia de parametri ce coincid cu niste standarde internationale. Bunaoara dimensiunea “A4″ sau “letter” ori marimi atipice destinate printului pe formate mari: postere, roll-up-uri, pop-up-uri, display-uri, etc. Un astfel de document virtual destinata printului are marimea prestabilita a materialului pe care va fi tiparit in final, iar vizualizarea sa se va face pe monitor in modul WYSIWYG (what you see is what you get – Ceea ce vezi este ceea ce primesti). Fiecare pagina printabila are o marime finita si o arie printabila, in cazul in care imprimarea cu margine de taiere (bleed) nu este posibila, situatie des intalnita in cazul imprimatelor de birou. Pe de alta parte, un exemplu de document electronic este pagina web, care nu este conditionata de parametrii unui document virtual printabil. Cele mai multe pagini electronice sunt redimensionabile dinamic rezultand modificarea/rearanjarea continutului. Aceasta proprietate este denumita “RESPONSIVE LAYOUT”.


Pagina Master

Paginile de master sunt acele sabloanele utilizate pentru copierea automata a anumitor elemente grafice, stiluri de text, in cazul in care se realizeaza machetarea/tehnoredactarea de reviste, ziare sau diverse publicatii. Astfel, modificarea unui element continut in pagina master (un logo, de exemplu) se va face automat in toate paginile documentului, fara a mai fi necesar sa modificam fiecare logo in parte. Paginile de master pot fi, de asemenea, utilizate si in cazul in care se doreste numerotarea automata a paginilor, cu un anumit font de o anumita culoare si marime. Tehnoredactarea / machetarea este procesul prin care elementele din cadrul unei pagini sunt definite intr-o anumita ordine, in mod estetic si precis. Principalele tipuri de materiale care sunt definite intr-o pagina de master sunt: text, imagini link-uite (care pot fi modificate dintr-o sursa externa) si imagini embed-uite (imagini incluse in document si care pot fi modificate direct din programul de machetare). In acest sens, intr-un document, vom intalni imagini care sunt embed-uite si care sunt interpretate de aplicatia respectiva si imagini care sunt link-uite si care provin dintr-o sursa externa.

Comments are closed.